Bellen, sms-en en internetten in EU goedkoper

bellen goedkoper in eu

Bellen vanuit Nederland naar EU vanaf mei 2019 goedkoper

Vorig jaar is de prijs voor het gebruik van je mobiele telefoon in het buitenland verlaagd. Sinds 15 juni 2017 worden er geen kosten meer in rekening gebracht voor dataroaming in de EU en kun je je databundel gebruiken zonder bijkomende kosten. De kosten voor bellen, sms’en en surfen op het internet in de EU zijn nu net zo hoog als in Nederland. Echter, telecomproviders mogen nog steeds extra kosten in rekening brengen voor het mobiele gebruik vanuit Nederland naar een ander EU-land. Vanaf 15 mei 2019 zijn deze kosten aangepast naar een maximumtarief.

Maximaal 23 cent per minuut voor bellen naar het buitenland

Per provider en per land kunnen de tarieven voor bellen naar het buitenland nu nog flink verschillen en hoog oplopen. Daarom is vanuit onderzoek door de Europese commissie op 14 november 2018 besloten om deze tarieven te reguleren. Tot 15 mei 2019 krijgen telecombedrijven de tijd om de kosten te verlagen tot maximaal 23 cent per gebelde minuut (19 cent exclusief BTW) naar de EU.

Roaming is niet altijd onbeperkt

Bij roaming schakel je over naar het netwerk van de telecomprovider in het buitenland. Er zijn voorwaarden verbonden aan het roamen. Het geldt alleen als je af en toe in het buitenland verblijft.
Zodra je langer dan vier maanden gebruik maakt van roaming, kunnen providers maatregelen nemen. Je moet wel een binding hebben met dat andere land. Zoals een buitenlandse student of expat, die af en toe naar zijn thuisland gaat. Als je jouw mobiele abonnement bijna niet in Nederland gebruikt en wel vaak in andere EU-landen, betaal je alsnog maximaal 4 cent per minuut extra voor bellen, 1 cent per sms-je en rond de 8 euro per GB datagebruik. Je telecom-aanbieder dient je hiervoor wel van te voren te waarschuwen.

Voor – en nadelen van de EU-regulering naar een maximumtarief

Voordeel van de nieuwe wetgeving is dat je straks veel goedkoper kunt bellen naar andere EU-lidstaten. Je bent dus beter beschermd tegen onvoorziene kosten. Het nadeel is dat telecombedrijven minder winst maken. Dit kunnen ze gaan doorberekenen in de abonnementstarieven.
Het maximale tarief voor bellen vanuit Nederland naar de EU geldt alleen voor de 28 EU lidstaten. Dit zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Noord-Ierland, Schotland, Wales) en Zweden.

Conclusie

De kosten voor je mobiele telefoonverbruik in een ander EU-land, zijn sinds vorige zomer gelijkgetrokken met die van je bundel in Nederland. Terwijl je voor het bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land wel extra kosten betaalt. Vanaf 15 mei 2019 zijn de tarieven die providers mogen hanteren maximaal 23 cent per gebelde minuut en 7 cent per sms-je. Nu valt het bellen naar een ander EU-land buiten de bundel bij abonnementen van T-Mobile, Vodafone en KPN. De huidige kosten voor bellen naar de EU zijn nu nog tussen de 25 tot 75 cent per minuut. Benieuwd naar de verschillende tarieven per provider of wil je overstappen? Vergelijk aanbiedingen en ontdek alle abonnementen bij Mobiele Providers.