NFC en betaling: uitleg hoe het werkt

hoe werkt NFC

Betalen met een pinpas is voor iedereen heel normaal. Maar tegenwoordig zie je steeds meer mensen met hun telefoon of zelfs met een smartwatch betalen. Eigenlijk werkt dit op dezelfde manier, want je kunt contactloos betalen met behulp van NFC. Maar wat is NFC en hoe gaat betalen met NFC in zijn werk? We leggen het uit in dit artikel.

Wat is NFC?

De afkorting NFC staat voor Near Field Communication. Het is een communicatiemethode waarmee het mogelijk is om veilig en snel gegevens uit te wisselen. Daarom wordt NFC ingezet voor betalingen. Het is vergelijkbaar met Bluetooth, maar het bereik is minder groot. Dit zorgt ervoor dat NFC verbindingen elkaar niet kunnen verstoren en het kost minder tijd om verbinding te maken dan met Bluetooth.

NFC en betalen

Betalen met NFC noemen we ook wel contactloos betalen. Zodra je je telefoon, je pinpas of je smartwatch tegen een pinautomaat houdt, kun je automatisch betalen. NFC en betalen gaat sneller dan dat je je pinpas in de gleuf zou moeten steken en je pincode in moet toetsen. Bijna alle banken hebben tegenwoordig een app die ervoor zorgt dat je contactloos kunt betalen. Als je een iPhone hebt, dan dien je te beschikken over de applicatie Apple Pay. Wanneer je beschikt over Android, activeer je de betaalpas via de bankapplicatie. Voordat je betaalt, moet je je toestel ontgrendelen met een vingerafdruk, toegangscode of Face-ID. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen zomaar contactloos kan betalen. Komt het bedrag boven de 50 euro uit? Dan moet je alsnog je pincode invoeren.

Hoe werkt NFC betalen?

Maar hoe werkt NFC betalen dan technisch gezien? In de pinautomaat zit een zogeheten NFC-chip, die kan communiceren met andere chips in je bankpas, je telefoon of je smartwatch. De chip zendt golven uit met taken die uitgevoerd moeten worden door het toestel wat deze golven opvangt. Deze radiogolven kunnen maximaal 10 centimeter overbruggen, waardoor het zeer geschikt is om snel contactloos te betalen.

NFC betalen maakt het mogelijk om heel snel te betalen en je hoeft daarvoor je portemonnee niet eens mee te nemen. De technologie zorgt ervoor dat de wachtrijen in de winkels korter worden. Genoeg voordelen dus en het is voor iedereen heel makkelijk te gebruiken!