Wat is sip trunk en waarom dit de moeite waard kan zijn!

Wat is sip trunk

Wat is sip trunk en waarom dit de moeite waard kan zijn? Lees mee en ontdek meer over dit internetprotocol.

Dit artikel gaat over de SIP trunking technologie en waarom die interessant is. We zullen echter allereerst ingaan op SIP, wat staat voor Session Initiation Protocol.

Wat is SIP?

Dat is een protocol dat voor het internet wordt gebruikt en dat is ontwikkeld voor multimedia communicatie. Een van de toepassingen is Voice over IP (VoIP) oftewel spraakcommunicatie via het internet. VoIP kan als een concurrent worden gezien van het traditionele telefoneren. SIP wordt toegepast voor het opzetten, onderhouden en afsluiten van tijdkritische verbindingen via het internet. Behalve voor VoIP wordt het ook gebruikt voor videocommunicatie en chatten.

Tijdkritische versus niet tijdkritische communicatie

Voor een telefoongesprek mag er niet veel vertraging optreden, anders wordt de communicatie moeizaam tot onmogelijk. Ook haperingen dienen zo veel mogelijk te worden vermeden. Voor het inlezen van een webpagina zijn die aspecten van minder belang. Evenmin geldt dat voor mailen en bestandsuitwisseling. Bij het bekijken van videobeelden kan de vertraging worden opgevangen door buffering. Maar in het geval van een videogesprek is dat geen oplossing.

Het internet was van oorsprong niet bedoeld en ook niet geschikt voor tijdkritische communicatie. Door de evolutie van het internet en de ontwikkeling van SIP kan het echter inmiddels wel daarvoor worden ingeschakeld. SIP kan gebruikmaken van diverse transportprotocollen van het internet en is dus breed inzetbaar.

Wat is SIP trunking?

Voor het Engelse woord trunking bestaat niet een goede Nederlandse vertaling. Het duidt hier op de deling van communicatiekanalen op een manier dat meer mensen daarvan gebruik kunnen maken. Je zou het als een vorm van multiplexen kunnen zien. SIP zorgt ervoor dat de diverse logische verbindingen gescheiden blijven.

Bedrijfstelefooncentrale

Als je een bedrijfstelefooncentrale voor de interne communicatie van je bedrijf hebt staan of een VoIP-gebaseerd telefoonsysteem, dan kan diezelfde apparatuur worden gebruikt om SIP trunk toe te passen, althans als die apparatuur daarop al op voorbereid is. Dat wil zeggen dat SIP wordt ondersteunt. Dan heeft een bedrijfstelefooncentrale alleen een internetaansluiting nodig, als aan de andere kant van de communicatieverbinding ook SIP wordt gebruikt. Dat is bijvoorbeeld heel interessant voor de interne communicatie bij bedrijven met vestigingen in diverse landen. Ten opzichte van traditionele telefonie kan je zo je kosten verlagen en verkrijg je meer flexibiliteit. Capaciteitsuitbreidingen zijn middels SIP trunking eenvoudiger en sneller te realiseren.